fbpx

Često postavljena pitanja

Često postavljena pitanja

Proverite najčešće postavljena pitanja, ili potražite kontakt najbližeg prodajnog predstavnika.

Uopšteno

Objektiv bez garancije koji ste primili je potencijalno nezakonito uvezen. To bi objasnilo zašto niste dobili garantni list s objektivom. Sigma objektivi uvek dolaze s garantnim listom od ovlašćenog distributera. Na osnovu serijskog broja imate pravo na dvogodišnju garanciju Sigma proizvoda u vašoj zemlji, kao i bilo kakvu produženu garanciju. Ako se po serijskom broju pokaže da je objektiv nezakonito uvezen, odnosno da nije kupljen u vašoj zemlji, moglo bi da dođe do poništenja garancije. Predlažemo da odmah kontaktirate prodavača u vezi ove situacije. Ako ne reaguju, obratite se distributeru za svoju zemlju i obavestite ih o tim aktivnostima.
Najbolji način je da kontaktirate svog ovlašćenog prodavca i oni će da vam pomognu u slanju proizvoda na servisiranje. Druga mogućnost je da se neposredno obratite svom servisnom centru koji je naveden na garantnom listu, a koji ste dobili s objektivom. Više informacija možete da pronađete na našim internet stranicama. Tamo ćete da pronađete adrese servisnih centara i druge potrebne informacije.
Sve Sigma proizvode, objektive, fotoaparate i bliceve proizvodi isključivo Sigma u sopstvenoj fabrici u regiji Aizu u Japanu. Nijedan proizvod tvrtke Sigma Corporation - objektiv, fotoaparat ili blic - nije proizveden izvan Japana. Danas je to vrlo neuobičajeno, jer većina firmi ima barem deo svojih proizvoda proizvedenih izvan Japana zbog troškova.
Ne. Nijedan trgovac ne može da kupi objektive marke Sigma neposredno od fabrike Sigma. Takođe, fabrika Sigma ne proizvodi posebne objektive marke Sigma za bilo kog trgovca. Trošak takvih prilagođenih proizvoda bio bi previsok. Solus d.o.o. je ovlašćeni regionalni distributer Sigme Japan, te nabavlja sve proizvode marke Sigma koje proizvodi fabrika u Japanu.

Objektivi

Zumirajte objektiv do 100 mm ili više i stisnite prekidač „CONV“. To će da omogući da se konverter prilagodi bez oštećenja zadnjeg dela objektiva. Više pojedinosti potražite u uputstvu za uporabu.
U ponudi imamo niz objektiva u Four Thirds stilu. Više detalja potražite na našem katalogu proizvoda.
Makro objektivi su oni koji se mogu fokusirati neobično blizu, pružajući velike odnose reprodukcije (npr. 1:3, 1:2, 1:1, itd.) Sigma nudi više objektiva s makro mogućnostima od drugih proizvođača objektiva ili fotoaparata. Izbor objektiva zavisi o tome za šta planirate da ih koristite. Kraći objektivi, 50 mm i 105 mm, pružaju veće mogućnosti (odnos reprodukcije) (1:1 bez dodatne opreme) i kraće radne udaljenosti. Oni su pogodni za fotografisanje malih predmeta ili životinja koje miruju, kao i za reprodukciju raznih drugih štampanih materijala. 105 mm f/2,8 EX Macro objektiv, uz to, može biti koristan za portrete. Duži makro objektivi, kao što je 180mm f3.5 EX APO Macro, mogu da omoguće još veću radnu udaljenost, a istovremeno i reprodukciju do 1:1. Veće radne udaljenosti korisne su pri fotografisanju živih subjekata koji se mogu uplašiti i pobeći (kao što su sitne životinja), posebno ako im se približavate. Sigma nudi nekoliko objektiva za zumiranje (npr. 70-300mm F4-5.6 DG Macro) koji kombinuju odnose reprodukcije do 1:2 uz praktičnost i svestranost zoom objektiva. Oni mogu da budu od neprocenjive važnosti za uobičajenu fotografiju, uključujući ekstremne krupne planove, a da pri tome ne trebate da nosite više od jednog objektiva sa sobom.
HSM označava Hyper Sonic Motor. To je novi tip motora koji se koristi u nekim novijim objektivima tvrtke Sigma. Tehnologija koja se koristi slična je onoj koja se koristi u nekim objektivima drugih proizvođača fotoaparata. Prednosti HSM sistema su: gotovo potpuno tiha funkcija automatskog fokusiranja, vrlo brza funkcija automatskog izoštravanja. Sigma je jedini nezavisni proizvođač objektiva koji nudi objektiv s ovom tehnologijom. Imamo više HSM objektiva za Canon i Sigma AF kamere, a imamo i nekoliko HSM objektiva za Nikon AF fotoaparate (N55, N65, N70, N75, N80, N90, N90S, F100, F4s, F5, D1, D1X , D1H, D100 i D70).
Kod konvencionalnog automatskog fokusiranja, autofokus se pokreće elektromagnetnom silom motora s jednosmernom strujom, zupčanika i vratila. Međutim, ultrazvučna oscilatorna energija koja upravlja HSM objektivom stvara pogon s velikim obrtnim momentom. Budući da ovaj motor nema reduktora, ima mnogo bržu pokretljivost i zaustavljanje u poređenju sa DC-objektivima. HSM sistem, dostupan u odabranim modelima, ima praktično tihu funkciju automatskog izoštravanja, vrlo brzi autofokus i "full-time" ručno fokusiranje, pri čemu AF može da se privremeno premosti bez potpunog isključivanja AF načina.
Svi podaci, uključujući i one koji su podešeni u servisnom centru, biće resetovani i objektiv će biti vraćen u inicijalno stanje.  
Celi raspon Sigma objektiva kompatibilan je sa SD kamerama, uključujući DC i DG objektive. Samo se pobrinite da kupite i Sigma SA priključak, jer ostali nisu kompatibilni.
Sigma više ne proizvodi objektive za većinu fotoaparata s ručnim fokusom. Međutim, u nekim slučajevima (npr. Nikon i Pentax), AF objektivi se mogu koristiti za ručno fokusiranje na fotoaparatima s ručnim izoštravanjem.
Sigma je 2013. godine predstavila liniju objektiva Global Vision zajedno s USB dockom - dodatkom koji se prodaje posebno i omogućava da podesite AF bilo kojeg Global Vision objektiva. Spajanjem USB kabla na računar, SIGMA USB DOCK omogućava fotografima ažuriranje firmwarea objektiva i podešavanje različitih parametara, kao što je fokus. Podešavanje se obrađuje pomoću posebnog softvera (SIGMA Optimization Pro). AF brzina, podešavanje fokusa i funkcija OS takođe se mogu prilagoditi za sportske objektive.
Sve naše senke za objektiv tačno su usklađene sa objektivom uz koji se isporučuju.

Zamena mounta

Možete, dokle god je objektiv sa zatraženim mountom bio dostupan kao Sigmin proizvod.
Budite sigurni da će promena mounta biti napravljena na osnovu mernog sistema i koncepta koji je u skladu s naše tri nove proizvodne linije.
Svakim proizvodom će se rukovati u skladu s njihovim specifikacijama. Na primer, kod 17-70mm F2.8-4 DC Macro, Canonov priključak treba promeniti u Sony i u tom slučaju mount će biti non-OS s drugačijim preklopnim delom.
Ne. Funkcionalnost objektiva ostaće ista.