fbpx

Travel fotografija s Evom zu Beck i dva vrhunska SIGMA objektiva


Travel fotografija s Evom zu Beck i dva vrhunska SIGMA objektiva

Pre mesec dana primio sam poruku od Eve zu Beck, koju sam upoznao prošle godine radeći za Wild Sea Expedition na Sokotri. Eva je jedna od poznatijih travel vlogerki na YouTubeu sa preko milion pratilaca. Radila je na nizu putopisnih dokumentaraca i značajnih projekata. Nakon tri ipo meseca Socotre, gde smo bili prisiljeni ostati zbog restrikcija i zatvaranja, razišli smo se u nadi da ćemo ponovo sarađivati na nekom od novih projekata.

Travel fotografija

Travel fotografija: od Istre do Zavižana u starom Land Roveru

SIGMA 35mm F1.2 DG DN ArtPoruka koju sam dobio sadržavala je predlog o snimanju kratkog priloga o maslinovom ulju u Istri, kao i planinarenje po Zavižanu, gde smo trebali da snimamo za poznati brend ruksaka. Bio sam oduševljen prilikom, no shvatio sam da će mi biti potrebni i vrhunski objektivi da sve odradim na najbolji mogući način. Tu sam dobio podršku lokalnog SIGMA distributera i pozajmio par vrhunskih objektiva sa kojima je travel fotografija bila pravo uživanje.

Globalni zastoj u isporukama nije mimoišao ni mene. Zato sam trebao da uzmem jedan objektiv za DSLR, Canon 5DMkIII, a drugi za Sonyjevo mirrorless telo. Za DSLR sam dogovorio da uzmem moćni 24-70mm F2.8 DG HSM Art. Za Sony sam odabrao objektiv sladokusaca: SIGMA 35mm F1.2 DG DN Art, koji me je zaista oborio s nogu. No, nazad na zadatak!

Eva je avanturistkinja. Veći deo karijere provela je putujući avionom na manje popularne destinacije, kao što je Avganistan. Nije tražila sigurne luke, već dobre priče. Nedavno je, ipak, usporila tempo i investirala značajnu sumu u preuređivanje starog Land Rover Defendera. Njime namerava da proputuje svet!

Krenula je iz Poljske, i pokupila me u Zagrebu. Odande smo zajedno krenuli put Istre, tačnije puta maslinovog ulja u Grožnjanu. Tamo smo snimili emisiju za DW Travel koju možete videti u nastavku.

Maksimalna efikasnost sa F1.2 blendom

SIGMA 35mm F1.2 DG DN ArtZa potrebe snimanja emisije većinom sam koristio gimbal, a tek manjim delom SIGMA 35mm F1.2 DG DN Art objektiv. Prilično je velik, pa mi je kalibriranje sa mikrofonom i njime bilo komplikovano. No, za snimanje iz ruke i fotografiju – ovaj objektiv blista! Seriju travel fotografija pripreme Evinog Land Rovera za spavanje, s obzirom na sumrak, mogao sam snimiti samo zahvaljujući nepogrešivom Sonyjevom autofokusu i izuyetno brzom Sigminom motoru za fokusiranje. Moram priznati da sam pri preuzimanju objektiva bio prilično zbunjen njegovom veličinom i težinom. No, F1.2 blenda dolazi sa cenom koju razumete tek nakon što se nađete u situaciji kao što je ova! Drugi objektivi ne bi mogli da pruže uporedive rezultate.

Iako nisam jedan od onih koji moraju da kupe svaki novi aparat koji dolazi na tržište, znam ceniti komad opreme koji mi daje mogućnost boljeg fotografskog izražavanja. Pomoću starog objektiva na 35mm širini bilo bi nemoguće dobiti ovoliko oštrih fotografija fokusiranih na oko pri toliko malo svetla. Kad bi jedna od pedeset bila kvalitetna, rekli bismo “to smo čekali, idemo da otvorimo dobru bocu vina”. Međutim, i tada bi nešto zasmetalo jer – ona pre je bila bolja, ali nije ulovio fokus kao na ovoj.

Ovde se to više ne događa. Imati ovoliko fotografija na raspolaganju je definitivno privilegija fotografa koji su investirali u najnovija mirrorless tela, nezavisno od toga da li je u pitanju Canon ili Sony. Za nas fotografe i videografe ovo je jedno od najboljih vremena u istoriji. Ono što me čini izuzetno srećnim je činjenica da brend objektiva kao što je SIGMA nije samo dostigao kvalitet najjačih serija od Canona, Nikona ili Sonyja, već ih je u određenim žarišnim dužinama i prestigao. Pritom daje onaj poseban look koji će fotografi prepoznati i znati ceniti.

travel fotografija

Hrvatska kao zemlja fotografskih mogućnosti

SIGMA 24-70mm F2.8 DG HSM ArtZamalo smo zaboravili i drugi SIGMA objektiv! Na Canonu je stajala SIGMA 24-70mm F2.8 DG HSM Art, koji sam koristio za shoot ranije spomenutog brenda ruksaka. Ovaj standardni zoom je već dovoljno hvaljen i ne moram posebno da ističem njegove kvalitete. Brz i super precizan fokus prati predivan bokeh, a oštrina je neveroatna. Svojim kvalitetom spada u sam vrh ove klase objektiva, samo za mnogo manje novca. Meni su to dovoljni razlozi da odaberem baš ovaj SIGMA objektiv. Brojni recenzenti su već rekli, a ja ću ponoviti, da mi se kraj nje, iz ovog ugla, kupovina Sonyjevog G Mastera za drastično veći iznos ne čini kao posebno razumna investicija.

travel fotografijaNakon Istre put nas je odveo na Zavižan. Tamo je, uz planinarenje, u rasporedu bilo snimanje ličnog videa i travel fotografija za Evu, i onih za brend ruksaka. Pri istovremenom korišćenju dva potpuno različita tela bilo je zanimljivo videti razliku u staroj i novoj tehnologiji, DSLR i mirrorless telima i objektivima.

Posao smo zaključili poslednjeg dana, tik pre kretanja mog autobusa iz Zadra nazad za Zagreb. Na Google Mapsu sam brzinski pronašao lokaciju koja je izgledala dovoljno divlje i prazno za uhvatiti dobro svetlo i stvoriti nedefinisanu lokaciju za snimanje. U ovim situacijama morate voleti našu zemlju koja je prepuna najrazličitijih pejzaža i vegetacije. To otvara čitavu paletu mogućnosti za dobre fotografije.

Dok ovo pišem, sve je snimljeno, a fotografije isporučene. I Eva i klijenti su i više nego zadovoljni, tako da za kraj zahvaljujem SIGMA distributeru na brzoj reakciji i prilici da isprobam ova dva vrhunska stakla.

Autor: Robert Pljuščec, destinacijski fotograf iz Zagreba

*Stavovi i komentari izrečeni u ovom osvrtu su autorovi i ne odražavaju obavezno stavove SIGMA korporacije ili Solus d.o.o., ovlašćenog distributera.

Share this post