fbpx

Fotografisanje ptica: Sigma 105mm Art i portretisanje ptičjeg sveta

Fotografisanje ptica
Category: Inspiracija Tags: , , ,

Fotografisanje ptica: Sigma 105mm Art i portretisanje ptičjeg sveta

U nesvakidašnju ptičarsku avanturu upustio sam se s potpuno ‘neprimerenim’ objektivom. Društvo mi je pravila egzotična Sigma 105mm f/1.4 Art, koju svi povezujemo sa portretima. Samo, ovog puta će portretisane biti – ptice.

Da se razumemo, ne velike ptičurine kao što su ogromni orlovi, već malene ptičice veličine vrapca. Za ovakav poduhvat potrebno je napraviti improviziranu hranilicu i redovno pticama donositi semenje. Jedini izuzetak je vodomar koji preferira žive ribice iz obližnjeg jezerca ili potoka. Fotografisanje ptica, videćete, strpljiv je sport – no nosi svoju nagradu.

Fotografisanje ptica

S Bucikom u avanturu!

Sigma kao portretni objektiv je već dokazan među portretistima. I ja sam neverovatno oduševljen njegovom oštrinom i kvalitetom bokeha. Kao jedinu manu mogao bih da spomenem pozamašne dimenzije i masu. No nasuprot teleobjektiva na koje sam navikao, ovo je zapravo igračkica, koja bez problema stane u ručnu torbu.

Tako sam odlučio da uzmem ‘Buciku’ i krenem u nesvakidašnju avanturu. Bucika je inače moja debela, crna mačka na koju me ovaj objektiv neodoljivo podseća. Smestio sam se – zadržavajući poslovni gard – u svoju kancelariju (maskirni šator), seo na svoju direktorsku stolicu i čekao prve klijente. Redom su pristizale senice, vrlo živahne ptičice koje retko kad ostaju da miruju sekundu ili dve.

Vodomar

Fotografisanje ptica: vesela živina na rubu objektiva

Usprkos živahnosti, Sony a7R3 se uzorno nosio u AF-C režimu rada, iako sam radio praktično na minimalnoj fokusnoj distanci! To znači – samo jedan metar od senzora! Ni malo ohrabrujuće za veselu živinu, koja radi hrane mora da priđe veoma blizu. No, nakon nekog vremena sletale su čak i na metalno senilo, tj. gumeno dugme mog objektiva.

Sladak je i maleni crvendać, koga je ipak nešto lakše fotografisati jer oprezno zastane da posmatra situaciju na par sekundi. A to pruža dovoljno šanse za uspešno fokusiranje i kadriranje.

Crvendać

Vodomar je najzanimljiviji od svih nabrojanih, a složićete se da je i najlepši. Sedeći na grani ruže, čeznutljivim pogledom upućenim prema Sigmi 105mm f/1.4 Art, kao da ne veruje koliko je zapravo plitko polje dubinske oštrine i mekoća bokeha koji topi sve u pozadini. Neverovatna je i oštrina na potpuno otvorenoj blendi.

Fotografisanje ptica

Akciona fotografija i kulinarski doživljaji

Za kraj, oprobao sam se i u ‘nemogućoj misiji’: akcionoj fotografiji vodomara koja traje svega sekundu-dve. U tom periodu on napravi sve: od zaleta s grane, urona u vodu i povratka nazad na granu sa ukusnim zalogajem u kljunu.

Samo trenutak ili dva uz dobru pripremu omogućilo mi je da okinem dve solidne fotke sa Sigmom 105mm f/1.4 Art. Nadam se da vam se moja avantura sviđala, i da će vas navesti da se oprobate u nekoj novoj avanturi uz pomoć izvrsnih Sigminih prajmova ili zumova.

Vodomar

Share this post