fbpx

Sigma 180mm Macro – objektiv za okret od 180 stepeni

Sigma 180mm Macro
Category: Inspiracija Tags: , ,

Sigma 180mm Macro – objektiv za okret od 180 stepeni

Sigma 180mm Macro je zaista poseban objektiv. Naime, jednako dobro se snalazi u ulozi makro i portretnog objektiva. Ako planirate foto session s mladencima, on može da posluži kao jedan objektiv za sve namene. Tako nosite mnogo manje tereta, pa možete biti mnogo agilniji.
Sigma 180mm Macro

Prilagodljivost Sigma 180mm Macro: i makro i portretni objektiv

Osim što se objektiv izvanredno snalazi u portretnim situacijama gde pruža predivno zamućenje pozadine iza, kao i ispred objekta koji snimamo, Sigma 180mm Macro takođe daje osećaj zalepljenih planova. U svom idealnom tele području smanjuje perspektivu. Približava prvi i zadnji plan te tako dodaje na atraktivnosti snimljenih fotografija.

Fotografisanje venčanja

Kada govorimo o njegovoj makro karakteristici, očituje se naš adut u rukavu, posebno kada se uzme u obzir fotografisanje venčanja i mladenaca. Na ultra malim makro udaljenostima i s velikim otvorom blende, ovaj objektiv ima izuzetno plitak fokus pa je potrebno jako zatvoriti blendu. To će ponekad fotografa primorati na upotrebu stativa, no taj trud će se itekako isplatiti. Makro snimci snimljeni sa Sigma 180mm definitivno oduzimaju dah.

Bokeh već na srednjim otvorima blende

Na kojoj god udaljenosti nam se našao objekt snimanja, Sigma 180mm ima lep bokeh. To je veoma korisno jer ga je moguće koristiti i kad se nađemo pred relativno neatraktivnim pozadinama. A definitivno ne želimo da nam takve pozadine budu dominantne unutar fotografije! I ono što je najbitnije: za dobijanje ovog efekta nećemo se morati previše namučiti, jer se bokeh javlja već pri srednjim otvorima blende.

Fotografisanje mladenaca

Kako makro fotografi gotovo bez izuzetka koriste već spomenuti stativ, Sigma 180mm Macro će da nam pruži luksuz snimanja makro fotografije i iz ruke. To je velika prednost u uslovima kada nemamo previše vremena za postavljanje stativa, a svaki fotograf koji se oprobao u fotografisanju venčanja zna za jedno. Vreme je jedina stavka koja uvek nedostaje.

Fotografisanje mladenaca

Ručna korekcija fokusa – naglasite upravo onaj detalj koji ste zamislili

Sigma 180mm Macro se odlično snalazi i u ulozi klasičnog portretnog objektiva. Lepo komprimuje prostor, i neće se dogoditi da morate da napravite korak unazad jer objektiv ne može da fokusira. Objektiv je oštar, a osim autofokus načina rada, fotografu se pruža prilika da ručno “popravi” fokus koji je automatski izoštrio objekt snimanja. To je hvale vredna karakteristika koju ne možemo uvek da nađemo. Naime, nekad se može dogoditi da prilikom makro fotografisanja autofokus ne izoštri taočno onaj detalj koji smo zamislili. No, sa Sigmom 180mm Macro to se rešava iznimno jednostavno. Malim okretom prstena za izoštravanje efikasno se popravlja oštrina unutar kadra.

Sigma 180mm Macro

Moj foto session je, usprkos lošijem vremenu prošao kao po loju. Mogao sam da budem izuzetno kreativan stavljajući venčano prstenje u razne zanimljive situacije i okruženja. Pritom mi je Sigma 180mm Macro bila idealan partner.

Share this post