fbpx

Direktor Sigme, Kazuto Jamaki: “Korisnici su veoma dobro prihvatili L-mount sistem”

L-mount in Kazuto Yamaki
Category: Inspiracija Tags: , , ,

Direktor Sigme, Kazuto Jamaki: “Korisnici su veoma dobro prihvatili L-mount sistem”

U kratkom intervjuu, direktor Kazuto Jamaki iz Japana dao nam je nešto više informacija o planovima Sigme za budućnost, L-mount alijansi i uzbudljivim novim proizvodima koje razvijaju.

L-mount alijansa i budućnost Art serije

Gospodine Jamaki, krajem prošle godine objavljena je L-mount alijansa s Leicom i Panasonicom. Šta nam danas možete reći o planovima za razvoj objektiva s L-mountom?

Korisnici su veoma dobro prihvatili L-mount sistem. Ipak, da bi L-mount objektivi imali prođu, moramo ih ponuditi što više. Raznovrsnost nam je vrlo važna, pa smo zato krenuli s jedanaest novih Prime objektiva iz Art linije, koji pokrivaju od 14 do 135 mm žižne daljine. Razmišljamo i o tome da ponudimo jedinstvene objektive koji će biti prilagođeni isključivo za L-mount. Važno nam je i da objektive ponudimo po pristupačnoj ceni, bez obzira na visoke troškove proizvodnje. Smanjujemo troškove gde god je to moguće: imamo jako lean organizaciju, s malo zaposlenih u marketingu, prodaji, administraciji ili ljudskim resursima.

SIGMA je poznata po tome da je stvorila čitav novi segment s većim, težim, ali veoma oštrim Prime objektivima, u koji su u međuvremenu ušli i drugi proizvođači. Znači li to da će uskoro kreirati neki drugi segment?

Davno pre, proizvodili smo objektive sličnih performansi onima velikih proizvođača, ali po mnogo, mnogo nižim cenama. Danas sve proizvodimo u Japanu, uključujući i delove, tako da ne možemo da budemo najjeftiniji proizvođač. Put za nas je jedino kreirati proizvode koji su jedinstveni, koje nema niko drugi. Uspeli smo to i da postignemo s velikim, teškim objektivima vrhunskih performansi. No, danas više nismo jedini u toj niši, tako da možda moramo pronaći novu strategiju kojom ćemo oduševiti kupce. Premda Art serija ostaje srce našeg brenda, radimo i na novim idejama.

U Sigmi sve radimo samostalno

S obzirom na to da na tržištu postoji toliko novih mountova, kako će se u novonastaloj situaciji postaviti SIGMA?

To može biti i prilika: više mountova znači više mogućnosti. Lično mislim da ako ostanemo na starim, konvencionalnim sistemima, nemamo priliku za napredak. Ipak, ovo će značiti i vrlo velike izazove u proizvodnji. Budući da mi sve proizvodimo in house, sve delove i komponente, veliko proširenje ponude moglo bi da znači probleme. Ono što je specifično za Sigmu jeste da, kada bismo zavisili o puno dobavljača, mogli bismo da zadovoljimo porast potražnje samim tim što bismo povećali količinu naših narudžbi. Ili bismo mogli pronaći nove dobavljače koji bi mogli da ih ispune. To je jednostavnije organizovati. No, mi sve radimo samostalno i to je puno teže. Moramo promeniti postavke na svakoj radnoj mašini kad proizvodimo neki drugi deo, tako da puno promena postavki znači puno izgubljenog vremena, što ruši našu produktivnost i efikasnost, a samim tim može da ugrozi finansijsku stranu našeg poslovanja. Izazovi su veliki.

Hoće li to da znači i promene u poslovanju Sigme?

Ova godina i naredne dve biće najzahtevnije za našu proizvodnju. Zadržaćemo našu trenutnu ponudu za DSLR, no ujedno ćemo da proširimo ponudu s više mirrorless objektiva. U tom smislu, imaćemo možda i dvostruko više proizvoda u proizvodnoj liniji. Ujedno, imamo planove za proširenje naše fabrike: započećemo izgradnju nove zgrade na istoj lokaciji, u kojoj će da se nalaze proizvodna linija za izradu vrlo modernih objektiva visokih performansi. Dve nove zgrade gradiće se i blizu naše trenutne lokacije. Proizvodna linija postaće duža, jer ćemo unositi više tehnologije u samu proizvodnju. Proveravaćemo performanse i vršiti prilagođavanje objektiva. To ne znači da ćemo povećavati količine proizvoda – ovo je pre svega nužno kako bismo išli ukorak s najmodernijom tehnologijom.

“Želeo bih da izbacimo na tržište jedinstvene kamere, kakve veliki proizvođači možda nikada neće ponuditi”

Koja je Sigmina budućnost kao proizvođača?

Naša je misija stvoriti jedinstvene objektive. Jedinstvene proizvode za kupca, onakve kakve neće moći da pronađe na drugom mestu. To će omogućiti profesionalcima i entuzijastima da imaju veći izbor. Mogu da izaberu obične objektive od proizvođača kamere, ili jedinstvene proizvode od proizvođača objektiva kakvi smo mi. Naš cilj kod objektiva su najbolje moguće optičke performanse za gotovo sve proizvode u ponudi. Tako da želimo da smanjimo aberacije, optičku komu, sve kako bismo osigurali najbolji kvalitet slike, od centra do rubova. Nekad nije jednostavno razumeti šta fotograf smatra lepom slikom jer je lepota subjektivna, ali i mi u Sigmi smo fotografi tako da razumemo tu potrebu.

Slušamo povratnu informaciju od korisnika i prilagođavamo se različitim kriterijumima lepote. Jedan od načina kako time upravljamo danas je i naš softver za dizajn proizvoda, koji može da simulira bokeh tako da možemo da proverimo je li on dobar ili loš. Premda je i to subjektivno, mi vrlo dobro znamo da prepoznamo dobar od lošeg bokeha, tako da uvek pazimo na to.

Što se kamera tiče, naša budućnost biće nešto ekstremnija: želeo bih da izbacimo na tržište potpuno jedinstvene kamere, kakve veliki proizvođači možda nikada neće da ponude. Što se tehnologije tiče, trenutno razvijamo novi full-frame Foveon senzor. On je veličine 20 MP puta tri, dakle 60 MP. To su veliki pikseli, od kojih svaki može uhvatiti dovoljno svetlosti.

Pokušavamo da unapredimo sve aspekte: brzinu očitanja, razdvajanje boja, smanjenje “buke”. Ovim senzorom smo pokušali da unapredimo visoke ISO performanse, ali razdvajanje boja je isto: zadržali smo ista svojstva kao i pre. Izazov je: ako zadržimo ista svojstva, biće zahtevno to postići uz visoke ISO performanse, no to znači da možemo da reprodukujemo bolju razliku u bojama između plave, zelene i crvene. Vratili smo se i originalnoj strukturi piksela, 1:1:1, tako da se može očekivati vrlo lepe, bogate podatke sa senzora. Nadam se da će se ljudima sviđati šta radimo.


Zanima vas više o Sigminom jedinstvenom načinu proizvodnje? Saznajte detaljnije ovde ili pročitajte priče Sigminih vrednih radnika koji možda upravo rade na vašem sledećem objektivu.

Share this post