fbpx

Novi SIGMA ultra telefoto objektiv je stigao!


Novi SIGMA ultra telefoto objektiv je stigao!

Novi, peti DG DN objektiv za full-frame mirrorless aparate je stigao! Nakon dva prime objektiva, 35mm F1.2 Art i 45mm F2.8 Contemporary te dva zooma, 14-24mm F2.8 Art i 24-70mm F2.8 Art, SIGMA je predstavila i 100-400mm F5-6.3 DG DN OS Contemporary. Znalci će prepoznati da se radi o ultra telefoto objektivu iz kompaktne i optički napredne Contemporary serije za full-frame mirrorrless fotoaparate, s optičkom stabilizacijom (OS). Šta nam donosi ovaj uzbudljivi novitet, i s kojim će se fotoaparatima slagati?

Vrhunska tehnologija za trajnost i smanjenje mase

Pravi materijali na pravom mestu: u tome je ključ. Višedecenijsko iskustvo koje SIGMA ima s ultra telefoto prime i zoom objektivima utelovljeno je u beskompromisnom telu objektiva koje spaja fantastične optičke performanse s kompaktnošću i malom masom za svoju klasu. Ovakva kombinacija nije bila moguća kod objektiva dizajniranih za DSLR fotoaparate. Uz to, snažan efekt kompresije i nivo bokeh efekta nude novu perspektivu u korišćenju vašeg mirrorless fotoaparata.

Koračni motor s novim algoritmom je optimizovan za dve vrste autofokusa, s detekcijom faznog pomaka i detekcijom kontrasta. Time je korišćenje video ili eye-tracking autofokusa veoma glatko i precizno. Unutar tela objektiva nalaze se čak 22 optička elementa u 16 grupa. Oni sadrže jedno FLD i četiri SLD niskodisperziona stakla, za efikasnu korekciju aberacija i distorzija. To omogućava vrhunske optičke karakteristike na svim žarišnim dužinama te se postiže ujednačeni kvalitet slike od sredine pa sve do rubova.

Snažna optička stabilizacija od četiri koraka izuzetno je korisna na objektivu ovakvog dometa, a AFL programabilno dugme doprinosi praktičnosti i jednostavnosti korišćenja. Na telu objektiva nalazi se i dugme limitatora fokusa, kojim se optimizuje raspon autofokusiranja. Zoom se može, osim zoom prstenom, prilagoditi i izduživanjem tela objektiva, što može biti korisno kada je potrebno brzo prilagoditi žarišnu dužinu.

Kompatibilnost sa SIGMA dodacima za više funkcionalnosti

SIGMA 100-400mm F5-6.3 DG DN OS Contemporary je kompatibilan sa telekonverterima TC-1411 i TC-2011 (dostupni dodatno, samo za L-mount), čime efektivna žarišna dužna može da se poveća sve do 800mm. Pri tomw je funkcija autofokusa očuvana. Uz to, može da se dodatno naruči i s Arca-Swiss kompatibilnim dodatkom za tripod. Spoj objektiva s tripodom načinjen je od magnezijumove legure za izuzetnu čvrstinu i trajnost.

Objektiv se može spojiti i sa SIGMA USB Dockom za L-mount, koji je novorazvijen posebno za mirrorless fotoaparate. Njime možete da prilagodite rad fokusa i druge postavke preko SIGMA Optimization Pro softvera, a u budućnosti i ažurirati firmware objektiva. Sam objektiv dolazi u L-mount i E-mount obliku te je tako kompatibilan s nizom fotoaparata renominiranih proizvođača, kao što su SIGMA, Leica, Panasonic i Sony.

Kome je namenjena SIGMA 100-400mm F5-6.3 DG DN OS Contemporary?

S obzirom na to da su vlasnici L-mount i E-mount objektiva do sada imali relativno skroman izbor što se tiče ultra telefoto objektiva, ovaj zoom razvijen je za njih. Koristi prednosti full-frame mirrorless fotoaparata: visoku rezoluciju, manje dimenzije i nove tehnologije. SIGMA 100-400mm F5-6.3 DG DN OS Contemporary tako otvara nove horizonte pa je podjednako atraktivna entuzijastima, koji žele iskusiti efekat kompresije i performanse ove vrste objektiva, ali i profesionalcima koji traže rešenja vrhunskih optičkih performansi.

Preporučena maloprodajna cena Sigme 100-400mm F5-6.3 DG DN OS Contemporary je 999 EUR, ili oko 117,500 RSD. Više detalja objavićemo uskoro, a video s predstavljanja možete pogledati dole.

Share this post