fbpx

TIPA nagrade za 2021. godinu: čak 4 SIGMA laureata!

TIPA nagrade za 2021.

TIPA nagrade za 2021. godinu: čak 4 SIGMA laureata!

SIGMA sa zadovoljstvom objavljuje da su, nakon prošlogodišnja tri laureata, ove godine čak četiri SIGMA proizvoda osvojila prestižne TIPA nagrade za 2021. Među njima je jedan fotoaparat, i čak tri različita SIGMA objektiva. Upečatljivo je da ni jedan proizvođač fotoaparata i objektiva nije osvojio više nagrada. Ovime je SIGMA potvrdila svoj kvalitet i usklađenost sa zahtevima različitih korisnika. Najpre proverimo zašto su TIPA nagrade toliko posebne!

TIPA nagrade za 2021. godinu: prestižni odabir stručnjaka

TIPA, ili Technical Image Press Association (Novinarsko tehničko udruženje za fotografiju), nastala je 1991. godine te pokriva čitav niz različitih fotografskih niša, uključujući profesionalnu, poslovnu, umetničku i potrošačku. Panel stručnjaka koji dodeljuje ove svetske nagrade sabran je iz različitih zemalja širom sveta. Oni rade isključivo za stručne časopise i web portale te imaju vrhunsku profesionalnu reputaciju. Upravo zato TIPA nagrade imaju značajnu težinu među fotografskom publikom.

SIGMA fp L: Best Photo/Video Camera Advanced

TIPA opisuje fp L sledećim rečima: “Poput svestranog timskog igrača koji može da igra na bilo kojoj poziciji na terenu, kompaktni SIGMA fp L može da se nosi sa gotovo svim vizualnim zadacima koji se pred nju stavljaju. Ova digitalna mirrorless kamera uključuje full-frame senzor od 61MP, koji može da isporuči 12- ili 14-bitne RAW (DNG) datoteke i/ili JPEG-ove u širokom rasponu odnosa, uz nekoliko UHD 4K video formata, sve uz linearni PCM zvuk i do 2 sata neprekidnog snimanja. Video mogućnosti uključuju podršku za izvoz tri vrste RAW formata na spoljne snimače preko HDMI-ja i kontrolu preko gimbala.” Mi možemo samo da dodamo da nismo sumnjali da će i stručna javnost prepoznati svestranost ove male, ali moćne kamere za sladokusce.

SIGMA 100-400mm F5-6.3 DG DN OS Contemporary: Best Ultra-Telephoto Zoom Lens

Da je ova SIGMA izvanredan izbor za L-mount i E-mount u ultratelefoto rasponu, potvrdio je i panel TIPA nagrada. Organizatori su o ovom svestranom objektivu rekli sledeće: “Lagan (1135 g za L-mount), posebno izolovan, i kompaktan za svoj raspon (197.2 mm za L-mount), ovaj novoosmišljeni objektiv potpuno iskorišćava Sigmin know-how u korišćenju ultra telefoto raspona na mirrorless tehnologiju fotoaparata (E-mount i L-mount). Dijafragma sa 9 oštrica pojačava bokeh, i naročito je uzbudljiv na postavkama za duže žarišne daljine. Koračni motor u objektivu optimizovan je za autofokus sa pomakom faze i kontrastni autofokus, tako da je optimizovana i tehnologija praćenja očiju. A tu je i četvorokoračni sustav za optičku stabilizaciju koji proširuje mogućnosti fotografisanja u izazovnim svetlosnim uslovima.”

SIGMA 85mm F1.4 DG DN Art: Best Portrait Lens

Omiljeni portretni objektiv predstavljen je prošlog leta, kao veliko iznenađenje, promptno zadobivši naklonost korisnika na obe dostupne platforme. SIGMA je iskoristila sve lekcije iz beskompromisnog SIGMA 85mm F1.4 DG HSM Art objektiva. Transformisala ga je u kompaktni i optički izvrsni objektiv za full-frame mirrorless fotoaparate. TIPA je svoj odabir pojasnila ovim rečima: “Usmeren direktno na profesionalce i entuzijaste unutar portretne fotografije i lepe umetnosti, SIGMA 85mm F1.4 DG DN Art ima karakteristike koje izgledaju kao liste želja za portretni objektiv. Prvi je, naravno, potencijal za bokeh i druge prednosti pojačanog optičkog pozadinskog efekta za portrete i subjekte u prirodi.

Nadalje, SIGMA je posvetila posebnu pažnju postizanju optimalnih rezultata kod svakog otvora blende, a naročito maksimalnog. Ovaj objektiv sadrži impresivnu kolekciju stakla visokog indeksa refrakcije, pet specijalnih niskodisperzionih elemenata (SLD) i asferično sočivo, koji rezultuju izostankom poremećaja boja i neugodnih efekata pozadinskog svetla, zatim oštrinom od centra do ruba i jedinstvenom pojavom. Brojne kontrole i funkcije objektiva čine ga dobrim izborom za foto i video zahteve.”

SIGMA 105mm F2.8 DG DN MACRO Art: Best Macro Lens

SIGMA 105mm F2.8 DG DN MACRO Art objektiv ispunjava sve kriterijume sa liste želja close-up fotografa: maksimalni otvor blende od F2.8, minimalna žarišna razdaljina od 29,5 cm, maksimalno uvećanje od 1:1 te zaokružena dijafragma od 9 oštrica, što sve zajedno pruža raznovrsnost u prikazu bilo kog subjekta te, naročito, potencijal za uzbudljiv bokeh efekt. Kako se značajan deo posla u makro fotografiji obavlja napolju, premaz koji odbija ulja i vodu štiti od vremenskih neprilika. Brojne kontrole na objektivu (prekidač za zaključavanje fokusnog prstena, AFL dugme te prekidač za isključivanje klika pri okretanju fokusnog prstena za tišinu pri snimanju videa) povećavaju kreativne i praktične prednosti koje ovaj objektiv pruža”, napisao je žiri. Ova nagrada samo je potvrda onoga što su već prepoznali fotografi širom sveta. Dakle, ako razmišljate o svom sledećem makro objektivu za E-mount ili L-mount, potražite ga kod ovlašćenih SIGMA trgovaca!

Share this post