fbpx

Stigao je prvi telefoto zoom za X Mount: pogledajte zašto će nova SIGMA biti vaš prvi izbor!

SIGMA 100-400mm F5-6.3 DG DN OS Contemporary X Mount

Stigao je prvi telefoto zoom za X Mount: pogledajte zašto će nova SIGMA biti vaš prvi izbor!

Nakon četiri vrhunska prime F1.4 objektiva i jednog standardnog zooma, SIGMA je predstavila šesti objektiv za FUJIFILM X Mount fotoaparate. To je SIGMA 100-400mm DG DN OS Contemporary, čiji raspon i žižna daljina odgovara 150-600mm na full-frame telima. Iako je dobro poznat korisnicima E-mount i L-mount fotoaparata te koristi isti optički dizajn, njegove su funkcionalnosti, dugmad i rad autofokusa prilagođeni novim zahtevima. Proverite šta donosi prvi SIGMA telefoto zoom za X Mount!

Vrhunski optički kvaliteta u kompaktnom telu

Kad je prvi put predstavljena, SIGMA 100-400mm DG DN OS Contemporary smatrana je izvanrednom opcijom za E-mount i L-mount fotoaparate. Najviše je tome doprinela vrhunska optika i pristupačna cena u klasi ultra telefoto zoom objektiva. Višedecenijsko iskustvo koje SIGMA ima s ultra telefoto prime i zoom objektivima objedinilo je izvanredne performanse s kompaktnošću i malom masom.

Baš kao i u full-frame modelu, unutar ovog objektiva nalaze se čak 22 optička elementa u 16 grupa. Među njima je jedno FLD i četiri SLD niskodisperziona stakla, za efikasnu korekciju aberacija i distorzija. To omogućava izvanrednu oštrinu i kontrast na svim žižnim daljinama, kao i ujednačeni kvalitet slike od sredine pa sve do rubova. Bokeh će biti mek i zaokružen zahvaljujući dijafragmi s devet oštrica.

Moćna stabilizacija i kontrola fokusa

Uz brz i precizan autofokus uz pomoć koračnog motora, ovaj objektiv na sebi ima posebnu tipku koja omogućava aktivaciju autofokusa ili njegovo zaključavanje. Ujedno, prekidač limitatora fokusa omogućava ubrzanje rada autofokusa. Osim navedenih, na bočnoj strani objektiva nalaze se i prekidači za AF/AF-L način rada i kontrolu optičke stabilizacije.

Optička stabilizacija koja je ugrađena u SIGMA 100-400mm DG DN OS Contemporary za X Mount ima čak 5 koraka. Ona će biti posebno korisna kod praćenja subjekata u pokretu i korišćenja velikih žižnih daljina. Uz opcionalni priključak za tripod (TS-111), možete koristiti način rada stabilizacije za panning pa tako dobiti još kvalitetnije slike u pokretu ili uglađenije videozapise. Kad se ne koristi, spoj objektiva i priključka za tripod prekriven je gumenim prstenom, koji nudi dodatni grip.

Idealan telefoto zoom za X Mount tela

Moćna optika ovog objektiva ne znači i pozamašne dimenzije! Težina je tek nešto veća od kilograma, a dužina manja od 20 cm. To je postignuto zahvaljujući korišćenju najmodernijih materijala, kao što je termalno stabilni kompozit (TSC). Opcionalni priključak za tripod izrađen je od magnezijuma, a senilo objektiva se može okrenuti i sklopiti uz telo objektiva, što ga čini jednostavnim za prenošenje. Uz posebni Super Multi-Layer premaz i mount otporan na prašinu i zapljuskivanje, ovaj objektiv je pogodan za korišćenje u prirodi i na putovanjima.

Veličina prednjeg filtera je popularnih 67mm, koga znatan deo fotografa već ima u svom arsenalu. A za brzopotezno zumiranje, tu je i Dual Action Zoom. Naime, osim pomeranjem zoom prstena, on omogućava promenu žižne dužine jednostavnim povlačenjem prednjeg dela objektiva napred ili natrag. Sva ova obeležja čine novi SIGMA 100-400mm F5-6.3 DG DN OS Contemporary idealnim telefoto zoom objektivom za X Mount fotoaparate.

Kako do njega? Prve narudžbe bit će moguće krajem rujna, a preporučena maloprodajna cena iznosiće 1.049 eura. Ako vas zanima više o X Mount objektivima koje proizvodi SIGMA, potražite ih ovde, a popis ovlašćenih SIGMA trgovaca nalazi se ovde.

Share this post