fbpx

SIGMA 23mm F1.4 DC DN (C): klasični 35mm look za X Mount

SIGMA 23mm F1.4 DC DN Contemporary X Mount

SIGMA 23mm F1.4 DC DN (C): klasični 35mm look za X Mount

Početkom prošle godine, SIGMA je predstavila prve objektive namenjene FUJIFILM X Mountu. Bio je to poznati APS-C trio koji pokriva osnovne žižne daljine: 16mm F1.4 DC DN Contemporary, 30mm F1.4 DC DN Contemporary i 56mm F1.4 DC DN Contemporary. Nakon toga, predstavljen je i standardni zoom 18-50mm F2.8 zoom, idealan za situacije kada trebate jedan objektiv za različite situacije i kadrove. Sad nam stiže dugo očekivani četvrti prime: SIGMA 23mm F1.4 DC DN Contemporary.

Klasični 35mm look: SIGMA 23mm F1.4 DC DN Contemporary

Prethodno predstavljeni SIGMA APS-C trio pokrivao je žižne daljine približno jednake standardnim 24mm, 45mm i 85mm žižnim daljinama na full-frame fotoaparatima. Nedostajalo je, čini se, samo jedno: klasični 35mm look. Time bi se upotpunio ultimativni kvartet s po jednim prime objektivom za svaku priliku. Nova SIGMA 23mm F1.4 DC DN Contemporary popunjava upravo ovu prazninu.

Optički dizajn ovog objektiva ne ostavlja mesta za kompromise. Sastoji se od 13 elemenata u 10 grupa, od čega su 3 SLD (Special Low Dispersion) staklena elementa i dva asferična sočiva. Oni su zaduženi za oštre i kontrastne fotografije te vrhunske performanse čak i sa maksimalnim otvorom blende. Taj veliki otvor blende omogućava dubok i oku ugodan bokeh efekt, uz dijafragmu sa 9 oštrica za optimalnu zaokruženost.

Postojani rezultati u svim prilikama

Mnogi su već pohvalili rezultate SIGMA tehnologija protiv odbljeska i ghostinga, koje pružaju izuzetno postojane rezultate u svim prilikama, čak i u uslovima snažnih kontrasta ili noćnih prizora. Kad smo kod noćnih pejzaža, njihovi ljubitelji će biti oduševljeni snažno izraženim zvezdanim efektom kod zatvorenije blende.

Telo objektiva je izuzetno kompaktno, dužine svega 79,2 mm i prečnika od 65,8 mm. Težina je svedena na 340 grama. Ove dimenzije garantuju izuzetnu ergonomiju, čak i na laganim i malenim APS-C X Mount fotoaparatima. Velikim prstenom za ručno fokusiranje lako se i precizno upravlja.

Dostupan već od jeseni

Zahvaljujući tihom i brzom koračnom motoru i najmodernijem algoritmu, autofokus je brz, tih i precizan. Minimalna žarišna udaljenost je svega 25 cm, što omogućava zanimljive perspektive kod portreta i pejzaža, kao i fotografisanje close-upova. Ovaj objektiv koristi 52 mm prednje filtere, baš kao i 30mm F1.4 DC DN Contemporary. Veliko senilo standardna je oprema objektiva. Ono pomaže da se suzbiju jaki bočni izvori svetlosti i zaštititi sočivo za vreme korišćenja.

SIGMA 23mm F1.4 DC DN Contemporary već je dostupna za E-mount i L-mount. U FUJIFILM X Mountu moći ćete da ga naručite već ove jeseni.

Share this post