fbpx

SIGMA 85mm F1.4 DG DN Art: novi ultimativni portretni objektiv je stigao!

SIGMA 85mm F1.4 DG DN Art

SIGMA 85mm F1.4 DG DN Art: novi ultimativni portretni objektiv je stigao!

Nakon tri zoom i dva prime objektiva za full-frame mirrorless fotoaparate, SIGMA nam donosi i treći prime objektiv u ovom nizu. Uz dve kraće opcije, neverovatnu tridesetpeticu F1.2 i kompaktnu četrdesetpeticu F2.8, treće pojačanje je u mid-telefoto segmentu. Nova SIGMA 85mm F1.4 DG DN Art oduševljava svojim optičkim performansama, kompaktnošću i malom masom te vrlo brzim autofokusom. Svojim karakteristikama nameće se kao idealan portretni objektiv za mirrorless fotoaparate.

Ultimativni portretni objektiv: nastavak tradicije Art linije

SIGMA ima dugo iskustvo u izradi izuzetnih portretnih objektiva, kao što su 85mm F1.4 DG HSM Art, 105mm F1.4 DG HSM Art i 135mm F1.8 DG HSM Art. Budući da je Art linija perjanica Sigmine ponude, i nova osamdesetpetica nudi najviše optičke performanse te najsavremeniji optički dizajn. Rezultati će oduševiti i profesionalce i zahtevne foto entuzijaste.

Kako SIGMA 85mm F1.4 DG DN Art postiže ove visoke standarde? Sadrži čak pet SLD (specijalnih niskodisperzionih) stakala te jedno asferično sočivo uz najnaprednije visokorefrakcijsko indeksno staklo. Svi su oni zaduženi za korekciju aberacija koje telo fotoaparata ne može efikasno da ispravi. Poseban naglasak je stavljen na korekciju aksijalnih hromatskih aberacija, za oštre fotografije bez iskrivljenja boja, čak i pri potpuno otvorenoj blendi na F1.4.

Visoka rezolucija od centra do rubova obezbeđuje da je područje u fokusu oštro, a u kombinaciji sa izraženim bokeh efektom pri F1.4, možete snažno da istaknete željeni subjekt na fotografiji. Opsežnim testiranjem i optimizacijom uspešno je minimizovan ghosting i postignuta oštra i jasna slika čak i u uslovima sa snažnim pozadinskim osvetljenjem.

SIGMA 85mm F1.4 DG DN Art pruža do sada neviđenu kompaktnost

Težina najnovije Sigme iznosi samo 630g, uz veličinu filtra od 77mm i ukupnu dužinu od 94,1mm (za L-mount). Zahvaljujući dizajnu specijalno za mirrorless fotoaparate, može da pruži do sada neviđenu kombinaciju: vrhunske optičke performanse i velik otvor blende uz lagano i kompaktno telo objektiva.

Novi autofokusni koračni motor optimizovan je i za autofokus s faznom detekcijom, i eye-AF. Ne samo da on pruža uglađeno iskustvo snimanja, kakvo je moguće samo sa mirrorless fotoaparatima, već omogućava i znatno manje dimenzije objektiva. Nadalje, izvlačeći maksimum iz korekcija slike unutar tela kamere, SIGMA je mogla da se koncentriše na što kvalitetnije korigovanje aberacija za koje je zadužen optički sistem. Time su i dimenzije objektiva mogle da se smanje te da se poveća njegova primena u do sada neuobičajenim situacijama, kao što je ulična fotografija ili snapshotovi. Ujedno, izvanredno će se snalaziti i na najmanjim telima fotoaparata, kao što je izuzetno kompaktna SIGMA fp.

Vrhunske funkcionalnosti i kvalitet izrade

SIGMA 85mm F1.4 DG DN Art će svojim naprednim funkcionalnostima i izradom na isti način zadovoljiti napredne entuzijaste kao i profesionalne korisnike. Velika novina na njemu je prekidač za zaključavanje iris-prstena, koji sprečava njegovo nenamerno micanje tokom snimanja. Tu su i dobro poznati prekidač za promenu načina rada autofokusa i te AFL dugme, kojem se, preko tela fotoaparata, može pridružiti određena funkcija za brzi pristup. Kao i na 45mm F2.8 Contemporary, otvor blende moguće je kontrolisati i preko odgovarajućeg, manjeg prstena koji se nalazi bliže mountu objektiva. Fleksibilnošću kontrola, objektiv se može jednostavno prilagoditi stilu korišćenja svakog fotografa.

Uz strukturu otpornu na prašinu i zapljuskivanje, ovaj objektiv koristi napredne materijale kao što je termalno stabilni kompozit (TSC) i aluminijum. Telo objektiva odlikuje kvalitet izrade tipičan za beskompromisnu Art liniju, što odražava i uglađeno upravljanje prstenovima te adekvatna povratna informacija kod pritiska na dugmad. Svaki deo novog objektiva izrađen je u skladu s najvišim Made in Aizu standardima kvaliteta. Dostupan je za E-mount i L-mount, a više detalja možete pogledati i na videu sa njegovog predstavljanja.

Share this post