fbpx

Revolucionarni širokougaoni prime je stigao: SIGMA 14mm F1.4 DG DN Art je ultimativni objektiv za astrofotografiju

SIGMA 14mm F1.4 DG DN Art

Revolucionarni širokougaoni prime je stigao: SIGMA 14mm F1.4 DG DN Art je ultimativni objektiv za astrofotografiju

Što čini vrhunski objektiv za astrofotografiju? Ako ćemo se poslužiti opisom sa specijalizovanog portala Space.com, takav objektiv će imati “brzi maksimalni otvor blende kako bi propustio više svetla prema senzoru, čak i od najslabijih zvezda, zatim fantastičnu oštrinu od ruba do ruba te minimalnu hromatsku aberaciju”. Osim toga, idealno bi bilo da se radi o širougaonom objektivu, koji može pokriti što veći deo neba. Do ovog trenutka, jasan favorit astrofotografa i prvi na listi prethodno pomenutog portala bio je revolucionarni SIGMA 14mm F1.8 DG HSM Art, sa velikim otvorom blende i fantastičnom oštrinom. No, sada je i on dobio naslednika – i to kakvog!

SIGMA 14mm F1.4 DG DN Art: prvi i jedini

Najnovija SIGMA 14mm F1.4 DG DN Art je prvi i jedini 14mm objektiv sa F1.4 maksimalnim otvorom blende na svetu. Njegov beskompromisan dizajn garantuje vrhunske optičke rezultate. Niz prekidača, kontrola i dodataka omogućava lako korišćenje i u najtežim uslovima noćnog snimanja, a isto tako i kod pejzažne fotografije, arhitekture, interijera i portreta. Zahvaljujući čak 19 optičkih elemenata u 15 grupa, aberacije su izuzetno dobro kontrolisane, a posebno sagitalna koma. Njenim suzbijanjem postiže se precizno renderisanje udaljenih tačaka svetlosti, kao što su zvezde ili svetla velegrada, od centra pa sve do krajnjih rubova slike. Performanse su postojane čak i pri maksimalnom otvoru blende.

Uz izvanrednu rezoluciju, moćićete potpuno da iskoristite mogućnosti najmodernijih senzora na svom full-frame mirrorless fotoaparatu. Posebnim premazima i razmeštajem elemenata, suzbijene su i druge neželjene pojave, kao što je ghosting ili odbljesak. Zato je slika iz ovog objektiva čista i jasna. Posebno je to važno kod jako širokih uglova snimanja, gde se izvori svetlosti često pojavljuju u kadru. Za mekan i zaokružen bokeh i veran izgled udaljenih tačaka svetlosti zaduženo je čak 11 oštrica blende. Uz veliki otvor blende, to omogućuje predivne prikaze noćnog neba.

Fotografisanje noćnog neba jednostavnije nego ikada

SIGMA je ovim jedinstvenim objektivom želela da učini fotografisanje noćnog neba nezaboravnim iskustvom. Zato SIGMA 14mm F1.4 DG DN Art donosi niz funkcionalnosti i dodataka koji će astrofotografima biti od velike pomoći.

Priključak za tripod

Ovaj objektiv ima težište bliže prednjem delu tela. Zato uz njega dolazi priključak za tripod koji se može skinuti. Kompatibilan je s Arca-Swiss sistemom i omogućavae sigurno postavljanje na omiljeni tripod. Oblik priključka izveden je tako da ne smeta postavljanju grejača za objektiv.

MFL prekidač

Ovaj prekidač omogućava zaključavanje manualnog fokusa na željenoj udaljenosti. Sprečava slučajno rukovanje fokusnim prstenom, što je posebno korisno kod fotografisanja sa dugom ekspozicijom.

Držač grejača objektiva

Obrub na prednjem delu objektiva koji sprečava slučajno prodiranje grejača objektiva u kadar i vinjetiranje na rubovima slike. Odnosi se na prstenaste grejače objektiva koji se koriste na niskim temperaturama i služe za sprečavanje kondenzacije unutar objektiva.

Zadnji držač filtera

Standardna oprema ovog objektiva je zadnji držač filtera, namenjen umetanju drop-in filtera. Sadrži i mehanizam za zaključavanje, kako bi filter ostao na svom mestu tokom snimanja.

Specijalni prednji poklopac sa mehanizmom za zaključavanje i skladištem za filtere

Prednji poklopac ovog objektiva je posebnog dizajna. Uz mehanizam za zaključavanje, koji drži poklopac sigurno na mestu, sadrži i dva mesta za čuvanje filtera. Posebno razvijen za SIGMA 14mm F1.4 DG DN Art, ovaj poklopac štiti filtere od prljavštine i oštećenja u trenucima kad ih ne koristite.

Garantovan Art kvalitet

Iako je opremljen brojnim dodatnim funkcionalnostima, u svojoj srži, SIGMA 14mm F1.4 DG DN Art je pravi predstavnik čuvene Art linije. Telo objektiva je otporno na prašinu i zapljuskivanje, a prednji deo ima premaz koji odbija vodu i ulja, kako biste mogli nesmetano fotografisati u prirodi. Tu su i delovi od termalno stabilnog kompozita (TSC) i magnezijuma, za maksimalnu robusnost i kvalitet izrade.

Rukovanje objektivom otkriva poznato SIGMA Art iskustvo: tu je prsten za regulisanje otvora blende, kao i AFL dugme, kome se može pridružiti funkcija po želji. Najnoviji HLA autofokus, koga koristi i SIGMA 60-600mm F4.5-6.3 DG DN Sports i SIGMA 50mm F1.4 DG DN Art, našao je mesto i u četrnaestici. Uz izuzetnu brzinu, tihi rad i visoku preciznost, pomoći će vam da maksimalno iskoristite mogućnosti objektiva kod portreta ili snapshota. Uz poslednje pojačanje u Art liniji, ljubitelji širokougaonih objektiva mogu birati između tri vrhunske SIGMA F1.4 opcije: 14mm, 20mm i 24mm.

Isporuke ovog objektiva počeće krajem juna. Biće dostupan za E-mount i L-mount mirrorless fotoaparate po preporučenoj maloprodajnoj ceni u protivvrednosti od 1599 evra. Video sa prezentacije možete pronaći ispod.

Share this post