fbpx

Veliko pojačanje u mirrorless Art liniji: povratak pedesetice

SIGMA 50mm F1.4 DG DN Art
Category: Novosti Tags: , , ,

Veliko pojačanje u mirrorless Art liniji: povratak pedesetice

Zamislite da možete da objedinite najviše optičke performanse, izuzetno brz autofokus i kompaktne dimenzije u jedan objektiv. SIGMA je zamišljala upravo to kada je pripremala poslednji novitet u Art liniji! To je objektiv bez koga većina fotografa ne može da zamisli svoj rad, posebno zbog njegove sličnosti onome što vidi ljudsko oko. Tako je, posle širokougaonih 20mm, 24mm i 35mm F1.4 Art objektiva za full-frame mirrorless fotoaparate i hvaljenog kratkog 85mm telefota s istim otvorom blende, Art linija upotpunjena i standardnom pedeseticom. Upoznajte novu SIGMA 50mm F1.4 DG DN Art!

Najviši Art F1.4 standardi od sada i na standardnoj pedesetici

Art serija ustanovljena je 2012, pa je već više od decenije oznaka najviših standarda optičkog kvaliteta. Nova SIGMA 50mm F1.4 DG DN Art nije izuzetak. Ovaj objektiv u sebi krije čak 14 optičkih elemenata pažljivo raspoređenih u 11 grupa. Od toga su 3 asferična sočiva i jedan SLD stakleni element niske disperzije. Dizajn objektiva tako efikasno suzbija različite aberacije koje se ne mogu ispraviti unutar fotoaparata, kao što su astigmatizam ili zakrivljenost polja.

Usprkos velikom otvoru blende od F1.4, sagitalna koma je minimizovana tako da su najviše performanse vidljive čak i na rubovima slike. Dovoljno je reći da objektiv može oštro prikazati čak i najzahtevnije noćne ili zvezdane scene, i to s potpuno otvorenom blendom. Ljubiteljima portreta biće važno što je bokeh efekt na ovom objektivu izrazito ugodan, uz prirodan, mek izgled i vernost boja.

Izuzetno brz autofokus: iskoristite svaku priliku

SIGMA 50mm F1.4 DG DN Art je prvi objektiv u Art liniji koji koristi najnoviji, izuzetno brzi HLA linearni motor autofokusa. Zvuči poznato? Ova tehnologija je svoju premijeru doživela na nedavno predstavljenom SIGMA 60-600mm F4.5-6.3 DG DN OS Sports objektivu koga karakteriše izuzetno zahtevan zoom raspon od čak 10x.

Samim tim možete da budete sigurni da će svoju brzinu i preciznost pokazati i na najnovijem prime Art objektivu, gde je fokusni element jedno jedino dvostrano asferično sočivo. Uz sve to, automatsko fokusiranje je izuzetno tiho, što će ceniti oni koji pedeseticu nameravaju da koriste za snimanje videa ili fotografisanje događaja.

SIGMA 50mm F1.4 DG DN Art manja i lakša od prethodnika

Jedan od prioriteta u razvoju ovog objektiva bilo je smanjenje veličine tela objektiva, kroz smanjenje težine fokusnog sočiva i optimizaciju unutrašnjeg mehanizma. To je postignuto bez kompromitovanja “maksimalnog naglaska na optičke performanse”, koji krasi celu SIGMA Art liniju. Sigmini inženjeri uspeli su da dodatno unaprede performanse i istovremeno redukovati dimenzije objektiva, čime on koristi sve prednosti i mogućnosti najmodernijih full-frame mirrorless fotoaparata visoke rezolucije.

Široka paleta funkcionalnosti uz vrhunski kvalitet izrade

Već i prvi pogled na najnoviji SIGMA 50mm F1.4 DG DN Art daje naslutiti da je namenjen najzahtevnijim fotografima koji visoko cene dobru ergonomiju i prilagodljivost. Uz standardni prekidač za promenu načina fokusiranja (AF/MF), tu je i prekidač za uključivanje klika prstena za otvor blende i prekidač za zaključavanje tog prstena u određenoj poziciji. Dodatnom AFL dugmetu može se pridružiti bilo koja funkcija sa tela fotoaparata.

Fokusni prsten okreće se s primerenom responzivnošću, a prsten za otvor blende ima ujednačene razmake između oznaka za intuitivno korišćenje. Struktura objektiva otporna je na prašinu i zapljuskivanje, dok prednji element ima premaz koji odbija vodu i ulja. To ga, uz njegovu laku prenosivost i male dimenzije, čini pogodnim za najrazličitija okruženja. Na kraju, ovaj objektiv karakteriše i poznati, vrhunski Made in Aizu kvalitet izrade. Svaka SIGMA osmišljena je, izrađena i testirana u Sigminoj jedinoj fabrici u Japanu.

Kako SIGMA 50mm F1.4 DG DN Art može postati deo mog fotografskog arsenala?

Ovaj objektiv biće dostupan od kraja februara, i to po preporučenoj maloprodajnoj ceni od 979 eura kod ovlašćenih SIGMA trgovaca. Više detalja o objektivu možete saznati od izvršnog direktora Sigme, g. Kazuta Jamakija, u video predstavljanju ispod.

Share this post