fbpx

Uhvatite čaroliju zvezdanog neba uz dva nova SIGMA 20mm i 24mm F1.4 Art objektiva

SIGMA 20mm i 24mm F1.4 DG DN Art
Category: Novosti Tags: , ,

Uhvatite čaroliju zvezdanog neba uz dva nova SIGMA 20mm i 24mm F1.4 Art objektiva

Astrofotografi širom sveta mogli su poslednjih nedelja da uživaju u čarobnim fotografijama udaljenih galaksija koje je snimio svemirski teleskop James Webb. No, kako fascinantne snimke nebeskih prostranstava ne bi ostale samo maštarija rezervisana za NASA-ine naučnike, SIGMA je pripremila dva nova širokougaona prime objektiva s F1.4 otvorom blende za full-frame mirrorless fotoaparate. S njima ćete lako moći da snimite oštre fotografije Perzeida, nepregledne pejzaže ili nekonvencionalne portrete. Predstavljamo vam SIGMA 20mm F1.4 DG DN Art i 24mm F1.4 DG DN Art objektive.

SIGMA 20mm F1.4 DG DN Art: prvi i jedini 20mm F1.4 full-frame objektiv

Ako nikad pre niste čuli za 20mm F1.4 objektiv za mirrorless full-frame fotoaparate, to je zato što dosad nije postojao. SIGMA 20mm F1.4 DG DN Art je prvi i trenutno jedini takav objektiv na tržištu, čime pruža neslućene mogućnosti da izrazite svoju kreativnost ultraširokim objektivom koji vas neće sputati svojim dimenzijama.

Njegov izuzetno svetli F1.4 otvor blende, uz izvanrednu oštrinu slike od centra pa sve do rubova, čini ga nenadmašnim izborom za astrofotografiju. U tami noći i kod fokusa na beskonačnost, SIGMA 20mm F1.4 DG DN Art beleži zvezde na nebu kao jasne, precizne tačke svetla. Zahvaljujući vrhunskom optičkom dizajnu i velikim, preciznim dvostrukim asferičnim sočivima spreda, moguće je dodati prednji filter bez kompromisa po optičke performanse.

Uz to, ovom je objektivu istovremeno moguće dodati i zadnji filter zahvaljujući zadnjem držaču filtera. Kreativni izražaj i jednostavnost korišćenja olakšavaju pažljivo oblikovane funkcionalne tipke i prsteni i držač grejača objektiva. On će osigurati da grejač objektiva, koji treba da onemogući kondenzaciju vlage unutar objektiva tokom hladnih noći, ostane na svom mestu na objektivu i slučajno ne sklizne u dugo pripremani kadar.

Iskustvo u astrofotografiji objedinjeno u jednom objektivu

SIGMA vrlo dobro zna šta astrofotografi najviše trebaju: duge godine razvoja i iskustva s objektivima kao što su SIGMA 20mm F1.4 DG HSM Art, SIGMA 14mm F1.8 DG HSM Art i SIGMA 14-24mm F2.8 DG DN Art garantuju znanje i tehnologiju potrebnu da se proizvede najbolji objektiv za astrofotografe s full-frame mirrorless fotoaparatima visoke rezolucije.

Čak 17 elemenata u 15 grupa, od kojih su dva SLD stakla, tri asferična staklena elementa i najveće dvostruko asferično staklo u istoriji SIGMA objektiva svedoče o rigoroznosti i odlučnosti s kojom su inženjeri odlučili suzbiti najveće noćne more u astrofotografiji: sagitalnu komu i distorziju. Kako bi iskustvo rukovanja bilo optimalno, SIGMA 20mm F1.4 DG DN Art nudi oštru sliku od centra do rubova, mogućnost korišćenja dva filtera istovremeno, zaključavanje manualnog fokusa preko MFL prekidača, programabilno AFL dugme, prsten za podešavanje otvora blende, i sve to u kompaktnom telu sa strukturom otpornom na prašinu i zapljuskivanje.

Da ovaj objektiv nije namenjen samo fotografisanju, pokazuje i mogućnost uključivanja i isključivanja klika na prstenu otvora blende. Kad su klikovi uključeni, fotograf može čuti koliku promenu je napravio na objektivu, dok će njihovo isključivanje omogućiti tiho rukovanje pri snimanju videa. Robusna konstrukcija od aluminijuma i termalno stabilnog kompozita (TSC) s uključenim senilom objektiva čine ga prikladnim i kod vrlo zahtevnih uslova korišćenja. Dostupnost u L-mountu i E-mountu čini ga atraktivnom širokom krugu korisnika mirrorless fotoaparata. A oni koji jednostavno cene neuobičajeni izgled koji pružaju 20mm objektivi te im astrofotografija nije prioritet, mogu isprobati kompaktni i vrhunski izrađeni SIGMA 20mm F2 DG DN Contemporary.

SIGMA 24mm F1.4 DG DN Art za arhitekturu, snapshotove i čarobne pejzaže

Ni ljubitelji klasičnih 24mm objektiva neće ostati uskraćeni. Svestrana SIGMA 24mm F1.4 DG DN Art je drugom pojačanje među SIGMA objektivima za full-frame mirrorless fotoaparate. Za razliku od prethodnika, popularnog SIGMA 24mm F1.4 DG HSM Art objektiva, ima znatno kompaktnije dimenzije koje ga čine vrlo pogodnim za svakodnevno korišćenje. Baš kao i nova SIGMA 20mm F1.4 DG DN Art, posebno je prilagođen astrofotografiji, ali će biti omiljen i među onima koji fotografišu interijere, građevine, pejzaže ili žele poseban look kod portreta.

Zahvaljujući konstrukciji s četiri asferična sočiva, ovaj objektiv zadržava fantastičnu oštrinu čak i na rubovima slike. U onim situacijama kada je važna zamućena pozadina, dijafragma s 11 oštrica pobrinuće se za zaokruženi i mekani bokeh. Svestranost ovog objektiva ogleda se i u tome što, baš kao i širi 20mm objektiv, ima mogućnost korišćenja prednjeg i zadnjeg filtera istovremeno. Pri tome je prednji filter standardne veličine od 72mm, koje znatan deo fotografa već poseduje.

Beskompromisni optički kvatlitet dostupan je u svakoj situaciji

Optimizacijom sedamnaest elemenata u 14 grupa unutar objektiva, postignuto je suzbijanje najgorih optičkih aberacija, kao što je sagitalna koma. SIGMA zapošljava stručnjake čiji je posao suzbijanje ghostinga i flaringa, koji su uticali i na optiku ovog objektiva te učinili sve da spreče neugodne refleksije kod jakih izvora svjetla u kadru. Super Multi-Layer premaz i nano porozni premaz (NPC) zaduženi su za postizanje optimalnog kontrasta čak i u zahtevnim fotografskim situacijama, koje su česte kod tako širokog ugla snimanja.

Nije zanemarena ni ergonomija kod ovog kompaktnog prime objektiva. Za sprečavanje slučajne promene fokusa, tu je MFL prekidač, a AFL dugme omogućuje veću kontrolu nad autofokusom. Osim na telu fotoaparata, način fokusiranja može se menjati i putem AF/MF prekidača. Otvor blende podešava se jednostavno, putem prstena koji proizvodi klik kod svakog koraka, iako se ovaj zvuk može i isključiti pritiskom prekidača. To će biti naročito korisno kod snimanja videa, baš kao i tih i brz koračni motor za autofokus. Korisnici E-mounta profitiraće i od kompatibilnosti s novom AF Assist funkcijom.

Za sve trenutke izvan sigurnosti studija, SIGMA 24mm F1.4 DG DN Art ima strukturu otpornu na prašinu i zapljuskivanje te premaz koji odbija vodu i ulja na prednjem delu objektiva. Senilo objektiva ima mehanizam za zaključavanje, koji sprečava slučajno ispadanje. Baš kao i drugi SIGMA objektivi, i ovaj je proizveden u Sigminoj centrali u Japanu, u regiji Aizu.

Oni kojima nije neophodan F1.4 otvor blende, ali cene vrhunski kvalitet izrade i kompaktnost, tu su manji i lakši 24mm F2 DG DN Contemporary te 24mm F3.5 DG DN Contemporary objektivi za full-frame mirrorless fotoaparate.

Kada će novi širokougaoni objektivi biti dostupni i po kojoj ceni?

Dva nova širokougaona prime objektiva, SIGMA 20mm F1.4 DG DN Art te SIGMA 24mm F1.4 DG DN Art, u radnje stižu krajem avgusta. Njihova preporučena maloprodajna cena iznosiće 999 eura (u dinarskoj protivvrednosti) za 20mm, odnosno 899 eura (u dinarskoj protivvrednosti) za 24mm objektiv. Video s njihovog predstavljanja, koje je vodio izvršni direktor Sigme, g. Kazuto Jamaki, možete pogledati niže.

Share this post