fbpx

X Mount zoom za svaki dan: SIGMA 18-50mm F2.8 DC DN Contemporary

X Mount zoom
Category: Novosti Tags: , , ,

X Mount zoom za svaki dan: SIGMA 18-50mm F2.8 DC DN Contemporary

Prvi APS-C zoom objektiv za mirrorless fotoaparate koji je proizvela SIGMA, 18-50mm F2.8 DC DN Contemporary, postaje dostupan za Fujifilm X Mount! To je ujedno i četvrti SIGMA objektiv dostupan za X Mount te prvi X Mount zoom, nakon što je početkom godine predstavljena APS-C prime trojka. Nju čine SIGMA 16mm F1.4 DC DN Contemporary, SIGMA 30mm F1.4 DC DN Contemporary i SIGMA 56mm F1.4 DC DN Contemporary. Sad im se pridružio i ovaj svestrani zoom: proverite zašto je izvrstan izbor za sve vlasnike X Mount fotoaparata!

Velik stalni F2.8 otvor blende i vrhunski kvalitet slike

Za trenutke kada trebate jedan objektiv za različite situacije i kadrove, nema boljeg izbora od standardnog zoom objektiva. Najnovija SIGMA 18-50mm F2.8 DC DN Contemporary ima svetli F2.8 otvor blende kroz čitav zoom raspon, koji se efektivno proteže od 27 do 75 mm preračunato u full-frame format. Uz njega je lako postići zamućene pozadine, što je idealno za atraktivne portrete ili close-upove.

Najnovija optička rešenja pružaju vrhunsku oštrinu slike i privlačan bokeh efekt. Minimalna fokusna udaljenost iznosi samo 12,1 cm, te uparena s maksimalnim uvećanjem od 1:2,8 omogućava fotografisanje close-upova. Algoritam autofokusa posebno je podešen za X Mount, pa tako nudi brzinu, preciznost, podršku za AF-C i korekciju aberacija unutar tela fotoaparata (zavisi od fotoaparata).

Kompaktan i svestran X Mount zoom

Glavna prednost SIGMA 18-50mm F2.8 DC DN Contemporary objektiva je njegova kompaktnost i mala težina. To ga čini lako prenosivim i fleksibilnim, pa ćete ga retko skidati sa fotoaparata. Usprkos vrhunskim performansama, on je najmanji i najlakši među standardnim APS-C zoomovima sa stalnim F2.8 otvorom blende. Najveći prečnik tela objektiva iznosi samo 61,6 mm, dužina je 76,8 mm, dok teži svega 285 grama.

Uz sve to, nudi i zaštitu od prašine i zapljuskivanja na mountu, što ga čini pogodnim za korišćenje u različitim vremenskim uslovima. Zahvaljujući korišćenju termalno stabilnog kompozita, sa svojstvima sličnim aluminijumu, performanse su mu stabilne u širokom temperaturnom rasponu. U unutrašnjoj strukturi korišćeni su metalni delovi, kako bi mehanizmi i spojevi mogli da budu što tanji i čvršći te da podnesu sve izazove čestog korišćenja.

Šta ako preferiram svetli prime objektiv?

U tom slučaju možete da birate između tri različite žižne daljine SIGMA prime objektiva s F1.4 otvorom blende za X Mount, sa efektivnih 24, 45 ili 84 mm preračunato u full-frame format. To su ranije spomenuti SIGMA 16mm F1.4 DC DN Contemporary, SIGMA 30mm F1.4 DC DN Contemporary i SIGMA 56mm F1.4 DC DN Contemporary.

Ovaj SIGMA 18-50mm F2.8 DC DN Contemporary standardni zoom obuhvata gotovo sve njihove žižne dužine te je idealan za fotografe i snimatelje koji žele svestranost i kompaktnost. Biće dostupan od decembra ove godine, uz preporučenu maloprodajnu cenu od 500 EUR (u dinarskoj protivvrednosti).

Share this post