fbpx

Novo ruho legendarne tridesetpetice: SIGMA 35mm F1.4 DG DN Art

SIGMA 35mm F1.4 DG DN Art

Novo ruho legendarne tridesetpetice: SIGMA 35mm F1.4 DG DN Art

Prvi Art objektiv koji je SIGMA stvorila bio je nešto posebno. Predstavljena 2012, SIGMA 35mm F1.4 DG HSM Art označila je revoluciju zbog svojih izuzetnih optičkih performansi, daleko iznad svih ostalih u svojoj klasi. Mnogi fotografi su ostali iznenađeni mogućnostima koje im je ovaj objektiv pružao kada je bio uparen sa fotoaparatima vrlo visoke rezolucije. Još i danas ovaj objektiv je jedan od najboljih u klasi i vrlo popularan u Sigminoj ponudi. No, nakon gotovo čitave decenije, došlo je vreme za poseban objektiv za mirrorless fotoaparate, koji će ponuditi vrhunske performanse za moderna L-mount i E-mount tela: predstavljena je SIGMA 35mm F1.4 DG DN Art.

Unapređene optičke performanse

Kako bi se dodatno unapredile optičke performanse nove tridesetpetice, korišćeni su najnapredniji optički elementi. Tim koji ju je dizajnirao istovetan je onome koji je radio na hvaljenom SIGMA 85mm F1.4 DG DN Art objektivu. Primetno je kako su, u poređenju sa starom tridesetpeticom koja blista u centru slike, rezultati dodatno poboljšani i na periferiji. Posebna pažnja je posvećena korekciji longitudinalne hromatske aberacije, odnosno iskrivljenju boja. Fotografima je ona poznata kao pojava ljubičaste boje na rubovima predmeta, naročito na svetloj pozadini, i teško ju je popraviti u postprodukciji. Nova SIGMA 35mm F1.4 DG DN Art je zato izuzetno efikasna u njenom suzbijanju.

Još mekši i privlačniji bokeh

Pažnja je posvećena i smanjenju ghostinga, pri čemu je tim specijalista radio sa optičkim inžinjerima kako bi se izbegli neprijatni odbljesci unutar slike. Osim toga, napredak je postignut u suzbijanju sagitalne kome. Ona je posebno vidljiva u astrofotografiji, gde zvezde ili objekti na rubovima kadra pri velikom otvoru blende postaju izduženi kao repovi kometa. No, neće samo ljubitelji zvezdanog neba biti na dobitku: ovaj napredak je ujedno učinio i bokeh još mekšim i privlačnijim. Tako će portreti s novom Sigmom uz veliki F1.4 otvor blende biti izuzetno atraktivni.

SIGMA 35mm F1.4 DG DN Art: kompaktnost i kvalitet

Zahvaljujući mogućnostima koje pružaju full-frame mirrorless fotoaparati i iskustvima iz dizajna drugih mirrorless objektiva, nova SIGMA 35 mm F1.4 DG DN Art je skoro 10 mm kraća i nešto uža od prethodnice. Uz to je, uz sva poboljšanja, više od 100 grama lakša i težine je samo 645 grama. U tome je ključna bila proizvodnja svih delova uz izuzetno niske tolerancije te pridržavanje najviših standarda kontrole kvaliteta.

Brz i precizan autofokus i napredno upravljanje postavkama

Kod novih, naprednih mirrorless tela važan je brz i pouzdan autofokus. SIGMA 35mm F1.4 DG DN Art ima samo jedan optički element koji kontroliše fokusiranje, što je omogućilo da jedinica za fokusiranje bude vrlo lagana i brza. Nezavisno o tome fotografišete li snapshotove ili snimate video, autofokus će biti tih i precizan. Fokusne postavke možete menjati i preko posebnog prekidača na objektivu, ili koristiti AFL dugme za zaključavanje fokusa, koji se može programirati i za druge funkcije.
Telo objektiva ima i prsten za otvor blende koji se može namestiti na automatski način rada ili određenu F-vrednost. Tu su i dodatni prekidači za zaključavanje položaja prstena za otvor blende te prekidač za uključivanje ili isključivanje klika pri okretanju prstena (koji će posebno ceniti snimatelji videa). Konačno, telo objektiva otporno je na prašinu i zapljuskivanje, a prednji element ima premaz koji odbija ulja i vodu.

Odaberite svoju tridesetpeticu: nećete pogrešiti!

Za razliku od uzrečice iz poznate videoigre, u odabiru svoje nove SIGMA tridesetpetice jednostavno ne možete pogrešiti. Za one kojima je potrebno izuzetno plitko dubinsko polje oštrine, preporučujemo SIGMA 35mm F1.2 DG DN Art. Onima koji preferiraju izuzetno kompaktne dimenzije, idealna će biti SIGMA 35mm F2 DG DN Contemporary. A za sve one koji trebaju oboje: i kompaktno telo i vrhunske performanse, tu je nova SIGMA 35mm F1.4 DG DN Art. Na našem tržištu će biti dostupna od maja, po preporučenoj maloprodajnoj ceni od 840,00 EUR.

 

Share this post