fbpx

SIGMA 16-28mm F2.8 DG DN Contemporary: kompaktni ultraširoki zoom kakav ste oduvek želeli

SIGMA 16-28mm F2.8 DG DN Contemporary blog cover

SIGMA 16-28mm F2.8 DG DN Contemporary: kompaktni ultraširoki zoom kakav ste oduvek želeli

Oduvek ste sanjali o kompaktnom, ultra širokom zoom objektivu s velikim otvorom blende, koga ćete moći lako da izbalansirate na stativu ili gimbalu? Stigla je nova SIGMA 16-28mm F2.8 DG DN Contemporary: moćan, kompaktan zoom za full-frame mirrorless fotoaparate, s vrhunskim kvalitetom slike i unutrašnjim sistemom zumiranja. Idealno se uparuje s postojećim standardnim SIGMA 28-70mm F2.8 DG DN Contemporary objektivom, te je namenjen E-mount i L-mount telima.

Vrhunska optika za očaravajuće rezultate

Nova SIGMA 16-28mm F2.8 DG DN Contemporary je stvorena za najmodernije full-frame mirrorless fotoaparate visoke rezolucije. Usprkos vrlo kompaktnim dimenzijama za širokougaoni F2.8 zoom, isporučuje vrhunske rezultate u najrazličitijim fotografskim situacijama. Njena dva velika asferična sočiva i pet idealno posloženih FLD staklenih elemenata osiguravaju nisku težinu i dimenzije. Istovremeno, njen optički dizajn se brine o efikasnom poništavanju lateralnih i vertikalnih hromatskih aberacija, koje su tipični izazov kod ultraširokih zoom objektiva.

Kako je ovaj objektiv namenjen savremenim mirrorless fotoaparatima, koristi napredne digitalne korekcije u telu fotoaparata kako bi vrhunski optički rezultati bili dostupni u ovako skromnim dimenzijama. Stalni maksimalni otvor blende od F2.8 pruža plitko polje dubine za snažno pozadinsko zamućenje. Bokeh efekt je ugodno zaokružen i mekan, zahvaljujući dijafragmi sa devet oštrica. Flaring i ghosting efikasno se suzbija uz pomoć Super Multi-Layer premaza. Tako slika ostaje kontrastna čak i u situacijama sa snažnim pozadinskim osvetljenjem.

SIGMA 16-28mm F2.8 DG DN Contemporary: sinonim za kompaktnost i praktičnost

Sa dužinom od tek nešto preko 10 cm i težinom od 450 grama (za L-mount), SIGMA 16-28mm F2.8 DG DN Contemporary je izuzetno kompaktnih dimenzija za ovako moćan objektiv. Njegov unutrašnji sistem fokusiranja omogućava da objektiv zadrži istu dužinu kroz čitav zoom raspon i gotovo bez pomaka tačke težišta. Takva stabilnost je idealna za korišćenje na gimbalu, stativu ili snimanje iz ruke.

Autofokusni mehanizam koristi koračni motor za brzo i tiho fokusiranje, što ga čini pogodnim za fotografisanje u tihim okruženjima ili snimanje videa. Dodatna praktičnost, koju će naročito ceniti fotografi pejzaža i snimatelji filmova, postiže se navojem za filtere na prednjoj strani. Tako se ND ili polarišući filteri mogu lakše i brže postaviti. Kompaktnost i praktičnost koju pruža ovaj objektiv odlično se uparuje sa SIGMA 28-70mm F2.8 DG DN Contemporary objektivom. Sa njim čini duo s izuzetnim F2.8 zoom rasponom i ukupnom težinom manjom od kilograma.

Neprikosnovena kvaliteta izrade

Kako je postignuta tako mala težina, i znači li ona žrtvovanje kvaliteta? Uz Termalno stabilni kompozit (TSC) s karakteristikama sličnim aluminijumu i druge izuzetno lagane materijale korišćene u izradi, ovaj objektiv pruža vrhunske performanse čak i u najzahtevnijim okruženjima. Preciznost izrade i vrhunski kvalitet garantuju rigorozne kontrole kvaliteta i tehnologije korišćene u Sigminoj jedinoj fabrici u japanskoj regiji Aizu.

Kako možete doći do ovog objektiva? Nova SIGMA 16-28mm F2.8 DG DN Contemporary počeće sa prodajom u drugoj polovini juna, po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 899 EUR.

Share this post