fbpx

Proleće objektiva: SIGMA predstavila čak tri prime noviteta

Prime objektivi

Proleće objektiva: SIGMA predstavila čak tri prime noviteta

Proleće nam donosi puno novih boja, sunčanih sati i mogućnosti boravka u prirodi. Kako bismo mogli zabeležiti svoja iskustva gde god pošli, SIGMA je predstavila čak tri kompaktna noviteta. Dva su namenjena full-frame mirrorless fotoaparatima: SIGMA 17mm F4 DG DN Contemporary i SIGMA 50mm F2 DG DN Contemporary. Tu je i dugo očekivani dodatak APS-C trojcu s velikim otvorom blende: SIGMA 23mm F1.4 DC DN Contemporary. Pogledajmo šta nam donose novi prime objektivi!

SIGMA 17mm F4 DG DN Contemporary: široki ugao a male dimenzije

Otvoreni horizonti trebaju širok pogled koji ih može obuhvatiti. Zato je stvorena SIGMA 17mm F4 DG DN Contemporary sa izuzetno širokim uglom gledanja od 103,7 stepeni. Zahvaljujući izuzetno skromnim dimenzijama i težini od svega 225 grama, bez poteškoća ćete je nositi na svojoj sledećoj avanturi. Minimalna fokusna udaljenost od samo 12 cm nudi širok spektar mogućnosti za close-up fotografije i zanimljive perspektive.

Sam objektiv se sastoji od dva SLD staklena elementa (sa specijalno niskom distorzijom) i tri asferična sočiva. Asferična sočiva su korišćena i na prednjoj i zadnjoj optici, što pomaže smanjenju dimenzija i korekciji aberacija. Zato ovaj objektiv koristi malene filtere prečnika 55 mm, baš kao i brojni drugi SIGMA I series objektivi (24 mm F3.5, 45 mm F2.8 i 90 mm F2.8 DG DN Contemporary).

Posebna konstrukcija objektiva pomaže u minimalizaciji odbljeska i ghostinga, koji je česta pojava na ultra širokim objektivima, pa stvaranju jasnih fotografija u svim okolnostima. Napredna tehnologija proizvodnje Made in Aizu omogućava najviše standarde u kvalitetu izrade. Oni su vidljivi u potpuno aluminijumskom telu objektiva, robusnim prekidačima i precizno izrađenom fokusnom prstenu i prstenu za otvor blende.

SIGMA 17mm F4 DG DN Contemporary jedinstvena je u ponudi po svojim karakteristikama. No, ako trebate nešto uži ugao i veći otvor blende, I serija nudi i SIGMA 20mm F2 DG DN Contemporary. Ovaj objektiv biće dostupan za E-mount i L-mount mirrorless fotoaparate.

SIGMA 50mm F2 DG DN Contemporary: vrhunski kvalitet izrade i male dimenzije na novoj pedesetici

Čini se kao da je još juče SIGMA predstavila jednu pedeseticu, zar ne? No, ovog puta se ne radi o SIGMA 50mm F1.4 DG DN Art objektivu, već kompaktnom SIGMA 50mm F2 DG DN Contemporary. Koje su razlike? Najpre u dimenzijama i maksimalnom otvoru blende. Slični su po beskompromisnom Made in Aizu kvalitetu i vrhunskom optičkom dizajnu.

Nova SIGMA 50mm F2 DG DN Contemporary nudi plitko polje fokusa sa F2 otvorom blende i prekrasan bokeh efekat, zahvaljujući dijafragmi sa 9 oštrica. Ova popularna, klasična žižna daljina idealna je za portrete i svakodnevno fotografisanje. Zato je veliki naglasak u optičkom dizajnu stavljen na mekoću bokeh efekta i glatke tranzicije iz područja izvan fokusa prema područjima u fokusu. Isto tako, minimalizovani su i odbljesci i ghosting u uslovima snažnog pozadinskog osvetljenja kako bi se postigao veran kontrast.

Potpuno aluminijumsko telo objektiva i kvalitet izrade garantuje da ćete ovaj objektiv moći da koristite dugi niz godina. Njegov tih koračni motor pruža brz i pouzdan autofokus za fotografisanje i video. A ako poželite ručno da fokusirate, tu je AF/MF prekidač i predivno izrađeni fokusni prsten. Za potpunu kontrolu, tu je i prsten za otvor blende s mogućnošću automatskog načina.

Ovaj objektiv biće dostupan za E-mount i L-mount mirrorless fotoaparate.

Veliki otvor blende s klasičnim 35mm lookom za APS-C: SIGMA 23mm F1.4 DC DN Contemporary

Vlasnici APS-C fotoaparata na E-mountu, L-mountu, EF-M mountu i X Mountu sigurno su dobro upoznati sa Sigminim APS-C triom objektiva. Zahvaljujući velikom F1.4 otvoru blende i izuzetnim optičkim karakteristikama, SIGMA 16mm F1.4 DC DN Contemporary, SIGMA 30mm F1.4 DC DN Contemporary i SIGMA 56mm F1.4 DC DN Contemporary donose vrhunske performanse uz izuzetnu vrednost za novac na APS-C tela.

Njihove žižne dužine približno su jednake standardnim 24 mm, 45 mm i 85 mm žižnim dužinama na full-frame fotoaparatima. Nedostajao je samo onaj klasični 35 mm look da bi se stvorio ultimativni kvartet u kome se nalaze prajm objektivi za svaku priliku. Nova SIGMA 23mm F1.4 DC DN Contemporary popunjava upravo ovu prazninu.

Njegov optički dizajn sastoji se od 13 elemenata u 10 grupa, od čega su 3 SLD (Special Low Dispersion) staklena elementa i dvа asferična sočiva. Oni su zaslužni za oštre i kontrastne fotografije i vrhunske performanse čak i sa maksimalnim otvorom blende. Dalje, veliki F1.4 otvor blende zaslužan je za dubok i ugodan bokeh efekt, uz dijafragmu s 9 oštrica. Korišćene su i SIGMA tehnologije protiv odbljeska i ghostinga, uz zaštitu mounta od prašine i zapljuskivanja.

Uprkos tome, telo objektiva je izuzetno kompaktno: težina je svedena na 340 grama, a dužina na 76,9 mm. Zato će ergonomija biti izvrsna čak i na laganim i malenim APS-C mirrorless fotoaparatima. Precizan autofokus zasluga je tihog i brzog koračnog motora, uz najmoderniji algoritam za izuzetnu lakoću fotografisanja. Kvalitet izrade je poznat Made in Aizu: iz jedine SIGMA fabrike u Japanu. Osim za E-mount i L-mount, ovaj objektiv bit će dostupan i za FUJIFILM X Mount.

Kad će biti dostupni ovi prime objektivi, i po kojoj ceni?

Ovi prime objektivi bit će dostupni za porudžbu tokom maja. SIGMA 23mm F1.4 DC DN Contemporary imaće preporučenu maloprodajnu cenu od 499 evra. Za SIGMA 17mm F4 DG DN Contemporary objektiv, preporučena maloprodajna cena je 619 evra, a za SIGMA 50mm F2 DG DN Contemporary 699 evra. Sva tri objektiva moćiće se registrovati i za produženu garanciju od dodatne tri godine.

Video s predstavljanja, u kome je voditelj bio g. Kazuto Yamaki, izvršni direktor, možete pogledati ispod.

Share this post